Melyek a legfontosabb bababiztonsági intézkedések otthon?

Melyek azok a bababiztonsági lépések, amelyeket mindenképp érdemes végrehajtani az otthonban? Mi mindent célszerű bababiztossá alakítani annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a fájdalmas balesetek? A cikkben ezt a kérdéskört világítjuk meg közelebbről is.

Babakeritesek Baba biztonsag Veszelyes pontok a lakasban cikk

Beszédes statisztikák, amiket szülőnek ismernie kellene

Indulás a játszótérre, séta a parkban, látogatás a nagyszülőknél vagy közös kirándulás. Ezeket a családi eseményeket rendszerint felfokozott hangulat kíséri, a szülőknek pedig jellemzően ilyenkor kapcsolnak be igazán az őrző-védő ösztönök.

Holott a balesetek 70%-a otthon történik! Az egyébként megszokott környezetben, ahol az ember azt gondolná, nem lehet baj. A statisztikák viszont pont az ellenkezőjét tanúsítják. Lényeges ugyanakkor, hogy ezeknek a baleseteknek a 60%-a megelőzhető.

Pontosan erre fogunk mos törekedni. Egyesével végig vesszük a lakás azon pontjait, ahol fokozottan érdemes gondoskodni a bababiztonságról.

A konyha és a tűzhely bababiztossá tétele az első feladat

A forró sütő és tűzhely ugyanis tipikus veszélyforrás a konyhában. Elég egy óvatlan pillanat, hogy a kicsik elérjék a perzselő felületet, de ugyanilyen könnyen le is forrázhatja őket a felszálló gőz. Rossz belegondolni is, mi minden történhet a tűzhely környékén.
De a sütőajtó sem kisebb veszélyforrás. Az alacsony magassága miatt relatíve kisebb korban is elérhető, ha pedig épp felforrósodott állapotban van, akkor borítékolható a baj. Ezért a tűzhelyvédő használata több, mint indokolt.

A veszélyes tárgyakat érdemes biztonsági zárral védeni

Ahogy azt ebben a cikkünkben is leszögeztük, a kés, a villa és az olló nem való egy gyermek kezébe. Emiatt az étkezőeszközök tárolására használt fiókokat jobb biztonsági zárral ellátni. Így nem kell tartani a fogantyúk és fiókok miatt.

Mivel a biztonsági zárak megakadályozzák az ajtók és szekrények kinyitását, így többféle szempontból is védelmet jelentenek:

  •   egyrészt segítenek elzárni a késeket és éles tárgyakat;
  •   másrészt az ujjak óvatlan odacsípésének esélyét is kizárják.

Bababiztonsagi eszkozok

Az ajtók és átjárók bababiztossá tétele sem árthat

A gyermekek kíváncsi természete csodálatra méltó. Öröm nézni, ahogy kúszva-mászva-tipegve elkezdik felfedezni a világot. Viszont ebben ott a potenciális veszély is, hiszen bennük nincs félelemérzet vagy negatív tapasztalat.

Nem foglalkoznak a szintkülönbségekkel, a lépcsők és ajtók veszélyeivel. Ezért szülőként kell proaktívan gondoskodni a kellemetlenségek elkerüléséről. Pláne olyankor, amikor igazán beindul az önfeledt játék, ami gyakorta jár együtt elképesztő rohangálással.

Babakerítésekkel és babakarámokkal viszont hermetikusan lezárhatók azok a területek, ahol fennáll a zúzódások és sérülések legapróbb esélye is.

Az elektromosság okozta bababiztonsági veszélyek kiküszöbölése

Miközben a bababiztonságot fenyegető történések 70%-a otthon történik, az elektromos balesetek sajnos a háztartásban jelentkező problémák legnagyobb részét teszik ki. Komolyan kell őket venni, elvégre életveszélyes sérülések is kialakulhatnak.

Úgyhogy a konnektorvédők használata legyen az első lépés, amit a kicsi(k) védelme érdekében megtesztek. Azzal együtt, hogy minden egyes elektromossággal működő eszközt elzártok a család szemefénye elől.

Baba biztonsag

A hűtők és fagyasztók bababiztossá tétele sem elhanyagolható

A kíváncsi gyerekek gyakran éreznek késztetést arra, hogy a szülők tudta nélkül körülnézzenek kicsit a hűtő és a fagyasztó tartalmát illetően. A baj csak az, hogy ugyanilyen gyakran nyitva is hagyják a hűtőszekrényeket és a fagyasztókat.

Márpedig ez katasztrofális következményekkel járhat. Különösen a nyári melegebb időszakban, amikor a nyitva felejtett hűtőajtó hatására gyakorlatilag minden élelmiszer megromlik percek alatt. A bababiztonság eszközei között a speciális zárak erre is megoldást jelenthetnek.

Összefoglalva

Mivel a gyerkőcöket érintő balesetek többsége otthon történik, ezért a legjobb, ha mindent megtesztek a megelőzésük érdekében. Bababiztonsági termékeink között mindent megtaláltok, amire csak szükség lehet a zavartalan mindennapokhoz.