Irány a strand!

Irány a strand!

A nyári hőségben babával is eszünkbe jut, hogy talán a strandon van a legjobb helyünk! Ennek nincs semmi akadálya, hiszen a szabad levegő, a vízpart feltölt bennünket és ha mi jól vagyunk, akkor a baba is jól van. Vannak azonban olyan óvintézkedések, amelyeket érdemes betartani, mert akkor garantáltan élmény lesz a  nyári kikapcsolódás. Ezeket gyűjtöttük össze Neked Csontos-Kulicsek Ildikó, védőnő segítségével!

Napvédő krém vs. fényvédő felső

Biztosan Te is nézted már a fényvédő ruhákat, amelyeket kifejezetten babáknak fejlesztettek ki. Nos, ezeknek az a legnagyobb előnyük, hogy általában 50 faktoros krémnek megfelelő védelmet biztosítanak, légáteresztő, könnyen száradó anyagból készülnek és szuperdivatos színekben, mintákban érhetők el. De miért is fontos ez a ruhadarab? Azért mert 0-6 hónapos kor között a fényvédő krém egyáltalán nem javasolt. Azonban ezekben a speciális kis felsőkben, amelyekhez általában színben és mintában passzoló úszópelenka és sapka is kapható, megfelelő védelmet biztosítunk a kicsik bőrének. Hat hónapos kor után már használhatsz babák számára kifejlesztett, általában extra érzékeny bőrre szánt fényvédő krémet, ekkor is elsősorban csak a kezet, lábat, arcot, szóval a „kilógó” részeket kend vele!

Úszópelenka

A pelenkás babáknál a leghigiénikusabb megoldás a fürdésnél az úszópelus. Ezekből létezik eldobható és mosható változat egyaránt. Az eldobható változatok egyik nagyon ismert tulajdonsága, hogy a hagyományos eldobható pelenkákhoz képest igen magas az áruk és akkor is meg kell venni egy csomaggal, ha csak néhány darabra van szükségünk. Szerencsére, ezekből is létezik mosható változat és aki eleve ódzkodik a mosható pelusoktól, még azoknak is ajánlott ez a verzió, hiszen kevés ideig van a babán, nagyon kialakításuk általában nagyon kényelmes és kaphatók UV védelemmel ellátott változatok. Úgyhogy ha a hétköznapokban nem is vagy mosipelus párti, akkor is a strandolásnál ez egy klassz megoldás lehet.

Az azonban fontos, hogy akár mosható, akár eldobható, minkenképpen legyen pelus a babádon, hogy ha vízbe viszed.

Milyen vízbe vigyem a babát?

Egy éves korig egyáltalán nem javasolt a mesterséges vízben való fürdés, strandolás. Ebben az időszakban – ha tehetjük – akkor mindenképpen természetes vízparton legyen a strandhelyünk. Az állóvízben való fürdés is csak fél éves kortól javasolt, és ahogy fent is már kihangsúlyoztuk mindenképpen használjatok úszópelenkát.

A legfontosabb dolgokról pedig semmiképpen ne feledkezzünk meg, talán nem is kellene leírni, de a cikk ezzel lesz teljes: 11 és 15 óra között egyáltalán nem szabad tűző napra vinni a piciket és mindig nagyon-nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel! Ez az általános szabály pedig nem csak a babára, hanem ránk is vonatkozik. Ne feledkezzünk el magunkról, hiszen ahogy a cikk elején is megfogalmaztuk: ha mi jól vagyunk, a baba is jól van!

Ha van további kérdésed a strandolással, nyaralással kapcsolatban, mindenképpen egyeztess a védőnővel vagy a gyermekorvossal, hiszen nincs is annál fontosabb, mint hogy a kikapcsolódás biztonságban és jó hangulatban teljen!

Nagyon klassz, élményekben gazdag pihenést – már amennyire ez baba mellett lehetséges – kívánunk mindenkinek!

Kosarad
×

Kosár