Hogyan válasszunk babakocsit?

Hogyan válasszunk babakocsit?

A baba születése előtt az egyik legnagyobb kérdés, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő babakocsit. A kínálat óriási és árban is hatalmas különbségek vannak. Rádaásul az első gyermek előtt nem is igazán tudjuk, hogy mire érdemes koncentrálni. Fontos a szín? A méret? Vagy mitől kényelmes a babának és a szülőnek? Cikkünkben azt foglaljuk össze, hogy milyen paraméterek mentén gondolkodjunk, amikor választanunk kell a csodásnál csodásabb babakocsik között.

Mielőtt belevágnánk a szortírozásba, az igények feltérképezésébe egyet nagyon fontos leszögezni: mindig olyan babakocsit válassz, amelynek a gyártójában, minőségében megbízol! A divatos megjelenés, a kényelem mellett a biztonság kiemelten fontos, hiszen babánkról van szó. A multifunkciós babakocsiknál a hordozó minősítését érdemes megnézni, hiszen ez az az eszköz, amelyet az autóban is használni fogunk. A babakocsiba szerelt biztonsági övek, csatok használata is fontos és az összeszereléskor vegyük figyelembe a gyártó ajánlását. Ha pedig bármilyen rendellenességet, hibát észlelünk, azonnal éljünk garanciális lehetőségeinkkel!

És akkor most jöjjenek a szempontok, amelyeket érdemes mérlegelni választáskor!

Multifunkcionalitás előnye

A piacon ma már a legtöbb gyártó biztosít multifunkciós babakocsikat. Ezek azért nagyon jók, mert az első pillanattól az utolsóig kiszolgálják igényeinket. 13 kg-ig használható hordozó és autós babaülés, mózeskosár, valamint sportbabakocsi is van a multifunkciós megoldásban, ezeket egy vázra lehet illeszteni. Sőt, vannak olyan négyrészes kollekciók is, amelyekben még ezen kívül egy állvány is található, amelyre a mózeskosarat lehet rátenni, így a kerekes részt nem kell a lakásban is használni, amikor a mózeskosárban alszik a pici. A multifunkciós babakocsik árban a listavezetők, de ennek az a legnagyobb oka, hogy tényleg minden szükséges elemet tartalmaznak, ami a kényelmes utazáshoz, sétához nélkülözhetetlen.

Utazunk-e a babával?

Ha tudjuk, hogy sokat fogunk utazni a babával, akár repülőn is, akkor azt mindenképpen vizsgáljuk meg, hogy milyen babakocsi és hogyan fér be az autónkba. Vannak például nagyobb, robosztusabb darabok, és vannak olyan modellek, amelyek egészen szűk helyen elférnek és könnyűek. A repülőre való felvitelnek is vannak szabályai, erről mindig az adott légitársaságnál érdemes tájékozódni. Az Inglesina kiemelten hangsúlyt fordít arra, hogy a babakocsijai az ilyen jellegű igényeknek is megfeleljenek. De egy futóbabakocsit biztosan körülményesebb magunkkal vinni egy repülőútra. Általában a lapra csukható babakocsiknak nagyobb a kerekük, így rosszabb minőségű talajon is kényelmes, rázkódásmentes utazást kínál a babáknak, azonban nehezebben férnek be egy kisebb csomagtartóba.

Belváros vagy külváros?

A városban használatos babakocsiknál nagyobb elvárás az, hogy fürgén forduljon, esetleg keskeny legyen, míg ha a közeledben sok murvás, esetleg földút van, akkor inkább a stabilitás és a nagyobb kerekek irányába billen a mérleg. A felfújható kerekek, a rugózás akár egyenetlen talajon is kényelmes utazási élményt biztosít a babának, azonban általában ezek nehezebb változatok és több helyet, gondoskodást igényelnek.

Tömegközlekedés vagy inkább csak gyalog?

Ha tudod, hogy nagyvárosban élsz és gyakran kell lépcsőznöd, esetleg tömegközlekedned, akkor a szempontok között kiemelten ügyelj a babakocsi súlyára. Már a legtöbb gyártó könnyű vázszerkezeteket álmodik meg, mégis elég komoly különbségek vannak súly tekintetében, amely a hétköznapokban aztán komoly kihívást jelenthet.

Sport vagy séta?

Ma már szuper futóbabakocsikat találsz a piacon, amelyek speciális kialakításuk miatt kellő védelmet biztosítanak a babáknak akkor is, amikor Te éppen sportolsz. A kerekek, a váz egyértelműen azt támogatják, hogy futás közben a babák ne rázkódjanak, Te pedig biztonságosan irányíthasd a babakocsit. Ezek a kocsik általában drágábbak a speciális funkciók miatt, valamint mindegyik felfújható kerékkel van ellátva, amely helyigényesebb és több törődést igényel, mint a tömör megoldások. Azonban ez a legjobb választás, ha baba mellett is hódolni szeretnél futószenvedélyednek.

Dizájn és színvilág

Valljuk be, ha számunkra fontos a megjelenés, akkor a babakocsiválasztásnál is kiemelten figyelünk a dizájnra. A gyártók pedig ezzel tisztában vannak, így a biztonság és kényelem mellett nagy szerep jut az anyagminőségnek és a színvilágnak. Így ha már tudjuk, hogy multifunkciós vagy különálló, futó vagy inkább hagyományos, esernyőre vagy lapra csukható verziót szeretnénk, akkor már „csak” a dizájn az, ami segíti a döntést. Sokan az élénk, gyermek nemére is utaló színvilágot szeretik, míg mások itt is a praktikumra szavaznak. A natúr színek kevésbé kényesek általában és ha 2-3 gyermeket tervezünk és nem feltétlenül szeretnénk mindig új babakocsit venni, mert vannak modellek, amelyek tényleg bírják a gyűrődést, akkor a szín tekintetében is az általánosabb irányok a nyerők.

Kiegészítők

És még egy kis plusz: a legtöbb gyártó, főleg a multifunkciós termékeknél számos kiegészítőt is kínál a babakocsik mellé. Vannak olyan kiegészítők, amelyek a hétköznapunk részévé válnak, pl. a babakocsihoz tartozó babatáska. Ennek általában nagyon praktikus kialakítása van, minden belefér, ami a babaápoláshoz szükséges, színében és anyagában pedig passzol a babakocsihoz. Ilyen még a lábzsák vagy a mózeskosárhoz illeszkedő takaró, amelyek a hideg időszakban kellenek.  De vannak olyan kiegészítők is, amelyeket jóval ritkábban használunk, akkor azonban nélkülözhetetlenné válnak, ilyen az esővédő, a babakocsira illeszthető szúnyogháló vagy a napernyő. A döntést tehát az is segítheti, ha megnézzük, hogy mennyi és milyen minőségű kiegészítőket ajánl a gyártó.

Nos, a választás nem egyszerű, hiszen ha egy multifunkciós modell mellett voksolunk, akkor legalább 4 évig kell, hogy kiszolgáljon bennünket. De ha szánunk elég időt a választásra, akkor biztosan nem fogunk mellé. Kínálatunkban az INGLESINA babakocsikat találod meg, amelyek amellett, hogy fantasztikusan néznek ki, speciális funkciókkal is rendelkeznek. A márka fő szempontja a biztonság és kényelem. Itt találod a kínálatot!

Kosarad
×

Kosár